Overig

Koningsdag: Boeken met een oranje kaft

Het voelt nog steeds een beetje onwennig, maar het is vandaag alweer voor de tweede keer Koningsdag. In het kader van deze feestelijke dag, laat ik vandaag 12 boeken zien met een oranje kaft.

Processed with MoldivGone Girl – Gillian Flynn
Wie ben je? Wat hebben we elkaar aangedaan? Dat zijn de vragen die Nick Dunne zichzelf stelt op de morgen van zijn vijfde trouwdag, als zijn vrouw Amy plotseling verdwenen is. De politie verdenkt Nick. Amy’s vrienden onthullen dat ze bang voor hem was en dingen voor hem verborgen hield. Hij zweert dat het niet waar is. Forensisch onderzoek van zijn computer onthult aparte googleresultaten. Hij zegt dat ze niet van hem zijn. En dan zijn er de verdachte oproepen op zijn mobiele telefoon. Wat is er gebeurd met Nicks mooie, intelligente vrouw?

1984 – George Orwell
Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.

UP – Myrthe van der Meer
Als Emma enthousiast naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeurt er iets wat ze niet helemaal had voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de paaz; de psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis. Alweer. Aangezien deze nieuwe paazvakantie wel een vergissing moet zijn, gaat Emma in het doolhof van pillen, psychiaters en medepatiënten op zoek naar een verklaring. Want als je niet ziek bent, hoef je toch ook niet beter te worden? Als de verklaring in de vorm van een nieuwe diagnose lijkt te komen, begint ze zich echter af te vragen of ze die wel wil weten; want wat als je je eigen waarnemingen en gedachten niet meer kunt vertrouwen, en je grootste vijand niet in de buitenwereld zit, maar in je eigen hoofd?

Wherever I wind up – R.A. Dickey (Enkel Engelse versie)
Sustained by his Christian faith, the love of his wife and children, and a relentless quest for self-awareness, Dickey is now the starting pitcher for the New York Mets and one of the National League’s premier players. He eloquently shares his quintessentially American tale of overcoming extraordinary odds to achieve a game, a career, and a life unlike any other.

The sun also rises – Ernest Hemingway
Jake Barnes, een Amerikaanse verslaggever en Brett Ashley, een fémme fatale, zijn het middelpunt van een groepje Amerikaanse intellectuelen, die zich na het weerzinwekkende avontuur van de Eerste Wereldoorlog weer moeten aanpassen aan het gewone burgerleven.

I am number four – Pittacus Lore
We kwamen hier met ons negenen. We zien eruit als jullie. We praten als jullie. We leven net als jullie. Maar we zijn anders. We kunnen dingen doen waar jullie alleen maar van kunnen dromen. We hebben krachten die jullie wildste dromen te boven gaan. We zijn sterker en sneller dan alles en iedereen. We zijn de superhelden uit jullie films en stripverhalen. Maar we bestaan echt.

Processed with MoldivOrange is the new black – Piper Kerman
Oranje is het nieuwe zwart, mijn jaar in een vrouwengevangenis Oranje is het nieuwe zwart van Piper Kerman is het waargebeurde verhaal achter de succesvolle Netflix-serie Orange is the New Black. Wanneer Piper Kerman, een jonge vrouw die haar leven goed op orde lijkt te hebben, veroordeeld wordt tot vijftien maanden cel vanwege een misstap van tien jaar eerder, belandt ze in een vrouwengevangenis. Oranje is het nieuwe zwart is haar hartverscheurende, hilarische en nietsverhullende memoir dat een unieke inkijk geeft in het leven van vrouwen binnen de Amerikaanse gevangenismuren.

Catching Fire – Suzanne Collins
Katniss Everdeen heeft samen met Peeta Mellark De Hongespelen gewonnen. Sinds hun terugkeer naar District 12 wordt er gefluisterd over een opstand tegen het Capitool. President Snow stelt Katniss persoonlijk verantwoordelijk voor het temperen van alle onrust. Ze raakt verstrikt in een angstaanjagend politiek web en twijfelt of ze de vlammen van de revolutie echt wil doven…

The curious incident of the dog in the night-time
Het hartveroverende, inmiddels klassieke verhaal van Christopher en het mysterie van de dode hond op het grasveld van zijn buurvrouw is er een om te lezen en te herlezen. Dit is namelijk geen gewone detectiveroman. De detective is een vijftienjarige jongen met een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde en weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en wil niet aangeraakt worden. Hij is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat, maar wanneer de hond van de buurvrouw vermoord blijkt te zijn, begint hij aan een reis die zijn hele wereld op z’n kop zet.

Green eggs and ham – Dr. Seuss (Kinderboek)
Groene eieren met ham is een eenvoudig verhaal over Bram, die groene eieren met ham wil maken voor zijn vriend. Maar zijn vriend wil helemaal geen groene eieren met ham. In dit boek gebruikt Dr. Seuss slechts vijftig woorden, die door het herhalen steeds duidelijker worden en dus makkelijker om te lezen.

US – David Nicholls
Douglas Peterson wordt midden in de nacht door zijn vrouw Connie gewekt met het bericht dat ze hem wil verlaten. Hun zoon Albie gaat na de zomer het huis uit om te studeren en zij vindt dat het de hoogste tijd is om te scheiden, nu hun ouderlijke taak erop zit. Douglas houdt van zijn vrouw en het vooruitzicht van een leven alleen jaagt hem angst aan. Maar hij heeft nog een kans. Er staat nog een familievakantie gepland, een Europese rondreis langs steden als Parijs, Barcelona en Amsterdam. Hij besluit dat dit de trip van hun leven moet worden: de vakantie die hen weer nader tot elkaar zal brengen, waarin hij het respect van zijn zoon en de liefde van zijn vrouw terugwint. De hotels zijn geboekt, de tickets gekocht, de route uitgestippeld. Wat kan er nu in hemelsnaam nog misgaan?

The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald
Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby – jong, knap en verschrikkelijk rijk – lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen.

Wat is jouw favoriete boek met een oranje kaft? Fijne Koningsdag allemaal!

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Ilse 27 april 2015 at 10:28

    Ha, leuk idee om hier een blogpost over te maken! Ik bedacht me vanochtend nog dat ik nu in twee boeken bezig ben die allebei een oranje kaft hebben! Up en Oliver. Oliver gaat straks mee in de trein naar Utrecht. Up lees ik later wel een keer uit. =)

  • Reply Monique | WritingMonique 27 april 2015 at 15:54

    Leuk! Ik vind deze oranje kaft van The Great Gatsby prachtig!

  • Leave a Reply

    *