Recensies

Review: De schok van de val

‘De schok van de val’ van de Britse auteur Nathan Filer is een boek dat iedereen ontroert en achterlaat met een glimlach. De negenjarige Matthew en zijn broer Simon sluipen tijdens hun vakantie stiekem ’s nachts naar buiten. Alleen Matthew komt veilig terug. Tien jaar later heeft hij nog steeds moeite met de gebeurtenissen van die nacht. Wat begint als een vertelling van een wanhopige jongen, verandert in het verhaal van een moedige jongeman die op zoek is naar een manier om de herinnering aan zijn broer levend te houden.

 • Auteur: Nathan Filer
 • Taal: Nederlands
 • 263 pagina’s
 • Uitgeverij: Anthos
 • Juni 2013
 • Genre: Young Adult

De schok van de val is een verhaal dat heel onduidelijk leest, van de hak op de tak springt en waarbij je je aandacht er goed bij moet houden. De lezer krijgt namelijk een kijkje in het hoofd van een jongen die lijdt aan schizofrenie. Hoofdpersonage Matthew richt zich rechtstreeks tot de lezer, aan wie hij als het ware zijn opgeschreven levensverhaal vertelt. Het verhaal wordt heel informeel en creatief verteld, met het gebruik van verschillende lettertypen en af en toe maakt hij er een tekeningetje bij. De hoofdstukken zijn kort en het heden en verleden wisselen elkaar af.

De lezer komt er al snel achter dat Matthew de dood van zijn broertje Simon nooit heeft kunnen verwerken Simon was zijn beste vriend, ondanks dat hij het Syndroom van Down had. Tien jaar eerder is in zijn bijzijn, zijn broertje Simon die het downsyndroom had verongelukt door een ongelukkige val. Matthew is letterlijk ‘de schok van de val’ nooit te boven gekomen. Wanneer Matthew 18 jaar oud is en op zichzelf gaat wonen gaat het mis en komt hij in de psychiatrische zorg terecht. Matthew lijdt aan schizofrenie, waardoor hij last geen van waanideeën en contact heeft met zijn  overleden broertje.

Het verhaal is emotioneel en ontroerend en af en toe wil je de hoofdpersoon graag een bemoedigd klopje op zijn rug geven, om aan te geven dat hij zijn best doet. Nadat ik wat meer informatie over de auteur opzocht, kwam ik erachter dat dit boek is geïnspireerd door zijn beroep als psychiatrisch verpleger. Daardoor weet hij natuurlijk wel een beetje waar hij over schrijft en wat voor invloed schizofrenie op het mensenleven kan hebben. Ondanks dat schizofrenie en de dood een grote rol spelen in dit verhaal, is het verhaal humoristisch geschreven met veel komische situaties.

Nooit eerder las ik een boek van deze auteur en ook over dit boek heb ik nog meer weinig gelezen op boekenblogs, maar de kaft is zo mooi waardoor het boek mijn aandacht trok in de boekhandel. Ik vind het intens jammer dat de Nederlandse vertaling een andere kast heeft gekregen. Echt doodzonde, vandaar dat ik de originele Engelse kast heb gebruikt voor deze review.

Zou jij De schok van de val ook graag willen lezen?

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_561e343c938ff_selected-products” products=”9200000011243673″ name=”De schok van de val” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Daniëlle 14 oktober 2015 at 12:00

  Ik wil dit boek heel erg graag lezen! Het is echt iets anders dan wat ik normaal gesproken lees en daarom lijkt het me zo interessant.

 • Reply Lalagè (@Lalage_) 14 oktober 2015 at 15:02

  Ik viel ook voor de kaft 🙂 Ik heb het boek in het Engels gelezen. Het gaat inderdaad van de hak op de tak, maar toch is het prima te volgen. Je kruipt echt in de de huid van de schizofrene Matthew. Inderdaad een aanrader!

 • Leave a Reply

  *