Recensies

Review: Mannenpakken/vrouwenhakken – Jessica Maes & Suzanne Slotboom

Mannenpakken/Vrouwenhakken is de eerste Nederlandse en Vlaamse chicklit waarin het hoofdpersonage op vrouwen blijkt te vallen. Niet voor niets betitelde de media Mannenpakken/Vrouwenhakken daarom als de allereerste chick-on-chicklit.

De 25-jarige Milou stort zich na een relatiebreuk weer in het liefdesleven. Wat ze niet verwacht is dat ze tijdens een afspraakje met een man geïntrigeerd raakt door de lange benen van een vrouw. Ze is toch niet…? Of wel? Milou trekt haar hoge hakken aan en gaat op pad. Bij iedere stap ontmoet ze meer vrouwen, leert ze haar vriendinnen beter kennen en ontdekt ze meer over de vrouw die ze zelf is. Tijdens haar zoektocht stuit ze op clichés en botst ze tegen de liefde op. Maar dan ontdekt ze dat liefde op hoge hakken in het begin soms nog wat wankel blijkt te staan…

 • Auteur: Jessica Mases & Suzanne Slotboom
 • Taal: Nederlands
 • 189 pagina’s
 • Uitgeverij: Palmslag
 • Maart 2014
 • Genre: Chicklit
 • ISBN: 9491773127

De laatste tijd lees ik niet vaak chicklits meer, niet omdat ik ze niet graag meer lees, maar omdat ik de laatste tijd vaker grijp naar thrillers en Young Adult. Tijdens mijn vakantie naar Texel had ik een aantal ‘luchtige boeken’ meegenomen, zo ook Mannenpakken/Vrouwenhakken. Dit boek kent alle bekende ingrediënten van een chicklit: de zoektocht naar liefde, romantiek, humor, kleding en make-up en de belangrijke rol van vriendinnen. De omslagfoto vond ik heel erg leuk en aantrekkelijk. Maar wat vond ik nu van het verhaal?

Ik vond dit boek echt heerlijk om bij weg te dromen, terwijl ik in het zonnetje op het strand lag. Mannenpakken/Vrouwenhakken is zowel geschikt voor vrouwen die van vrouwen houden als voor vrouwen die van mannen houden (of beide). Het karakter van hoofdpersoon Milou vond ik erg goed uitgewerkt en daarom voelde ik dan ook gelijk een band met haar. Milou is lief, grappig en enthousiast, waardoor je haar niets anders dan een lieve vriendin gunt. Haar zoektocht naar liefde en zelfacceptatie is erg herkenbaar. Ondanks dat Milou in het begin van het verhaal nog erg onzeker is over haar gevoelens, ontpopt ze zich tot een zelfverzekerde en trotse vrouw die niet met zich laat sollen. Haar omgeving reageert verschillend op haar onthulling dat ze op vrouwen valt, iets dat zeer realistisch is in de hedendaagse maatschappij. Milou’s beste vriendin heeft er vooral veel moeite mee en denkt dat het ‘slechts een fase is’, omdat ze pas is bedrogen door een man en dus even geen man meer kan zijn. Het leukste fragment uit het verhaal vond ik dat Milou door een collega wordt uitgenodigd door een trio. Of ze hierin mee gaat moet je natuurlijk zelf maar lezen…

Het einde van het verhaal was open, dus wellicht is er in de toekomst ruimte voor een vervolgverhaal. Ik zou dit vervolg in elk geval zeker gaan lezen. Het verhaal kent naar mijn mening ook de onderliggende boodschap dat homoseksualiteit nog niet geheel geaccepteerd is en de strijd voor emancipatie van vrouwelijke seksualiteit nog niet ten einde is.

Mannenpakken/Vrouwenhakken is origineel, vernieuwend en gewoon hartstikke leuk. Voor mij las deze lesbische chicklit echt niet anders dan een ‘heteroseksuele’ chicklit, dus ik zou dit boek aan alle chicklitliefhebbers willen aanraden.

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Lisa 21 juli 2015 at 11:08

  Deze wil ik heel graag nog een keer lezen! Echt enorm benieuwd naar.

 • Leave a Reply

  *