Recensies

Review: Paper Towns – John Green

Soms lees je een boek dat zo fascinerend is, dat het bijna te moeilijk is om een recensie op papier te kunnen zetten. Paper Towns van John Green is zo’n boek. John Green is natuurlijk wereldberoemd geworden door The Fault In Our Stars. Een prachtig boek dat vaak in de Young Adult-categorie wordt geplaatst, maar zeker geschikt is voor alle leeftijdsgroepen. Hetzelfde geldt voor Paper Towns.

Paper Towns gaat over Q en Margo, zij wonen naast elkaar en zijn al op erg jonge leeftijd bevriend geraakt. Op een dag als ze buiten spelen, vinden ze samen een lijk. Na deze gebeurtenis is het contact tussen de twee over. Wanneer Margo en Q op het punt staan om eindexamen te doen, staat Margo opeens op een avond voor het raam van Q vraagt hem mee op een nachtelijk avontuur. De volgende dag is Margo verdwenen. Ze blijkt aanwijzingen achter te hebben gelaten, die alleen Q kan ontrafelen. Q is vastbesloten om Margo te vinden en tijdens zijn zoektocht wordt hij geholpen door zijn vrienden Ben en Radar, en Lacey, een vriendin van Margo.

paper

 • Auteur: John Green
 • Taal: Engels
 • 320 pagina’s
 • Uitgever: Bloomsbury Publishing UK
 • December 2013
 • ISBN: 140884818X
 • Genre: Young Adult

Het boek begint met een fragment uit het verleden, het moment waarop de jonge Q en Margo een dode man vinden. Al snel wordt duidelijk dat deze gebeurtenis invloed moet hebben gehad op de persoon die Margo is geworden. Margo is opstandig, loopt vaker weg en bepaalt de regels op school. Q leeft een heel normaal en een ietwat saai leven, maar lijkt hier niet mee te zitten. Zijn rustige leventje verandert als Margo hem meeneemt op het nachtelijke avontuur, waarin ze wraakt neemt op de mensen die haar kwaad hebben gedaan. Na haar verdwijning gaat hij op zoek naar aanwijzingen, bestaande uit citaten uit ‘Leaves of Grass’, een negentiende-eeuws gedicht. Wat is erg leuk vind is dat John Green altijd enorm veel aandacht besteedt aan geschiedenis en literatuur in zijn boeken. Ook is de schrijver de koning van de mooie vergelijkingen en de prachtige citaten als “When I wake up, the dying light makes everything seem to matter, from the yellowing sky  to the stalks of grass above my head, waving in slowmotion like a beautyqueen”. Ik las dit boek in het Engels en ik ben ervan overtuigd dat in de Nederlandse vertaling, dit soort fragmenten niet zo mooi kunnen worden verwoord.

Het boek eindigt met een spannende roadtrip waarbij alle sporen leiden naar ‘Paper Towns’. Wat deze “papieren steden” precies zijn, zal ik niet verklappen. Het blijkt dat “papieren steden” verschillende betekenissen hebben en dat deze term een belangrijke rol speelt in de verdwijning van Margo. De ondertoon van het boek is heel volwassen en serieus, maar de dialogen zitten vol humor en ironie. Ik vond dit echt een ontzettend sterk boek, dat je na afloop met een onrustig gevoel achterlaat. Het boek wordt verfilmd en zal dit jaar in de bioscoop te zien zijn. Ik zal een van de eersten zijn die een kaartje koopt.

[bol_product_links block_id=”bol_54d92084ca1eb_selected-products” products=”9200000018043619″ name=”Paper Towns” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Bron afbeelding: Goldie London

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Bregje 30 januari 2015 at 11:00

  Ik vind het boek wel heel interessant klinken, maar ik weet eerlijk gezegd nog niet of ik het ga lezen. The Fault in Our Stars vond ik erg mooi, maar Looking for Alaska vond ik daarentegen erg saai. Ik weet niet of John Green boeken helemaal wat voor mij zijn…

 • Leave a Reply

  *