Recensies

Review: Zac & Mia – A.J. Betts

Over Zac & Mia van A.J. Betts heb ik al zoveel goeds gehoord, dat ik een tijdje geleden besloot om het boek gewoon te bestellen op Bol.com. Zac en Mia zijn twee jongeren met kanker. Door de tekst op de cover, verwachtte ik eigenlijk een soort ‘Een weeffout in onze sterren’ boek. Toch is Zac & Mia geen typisch boek over kanker en het verhaal is zeker niet zo intens als ‘Een weeffout in onze sterren’.

De laatste persoon die Zac had verwacht in de kamer naast die van hem, is een meisje zoals Mia: boos, snel op haar teentjes getrapt en met een twijfelachtige muzieksmaak. In de echte wereld zou hij nooit bevriend met haar (willen) raken. Maar in het ziekenhuis gelden andere regels, en wat begint met kloppen op de muur, leidt naar een briefje – en ten slotte een vriendschap die ze allebei niet aan hadden zien komen. Je hebt moed nodig in het ziekenhuis: en een ander soort moed dan in de gewone wereld. In één van deze werelden heeft Zac Mia nodig. En in de andere wereld heeft Mia Zac nodig. Of misschien hebben ze elkaar allebei nodig, altijd.

 • Auteur: A.J. Betts
 • Taal: Nederlands
 • 288 pagina’s
 • Uitgever: Blossom Books
 • Februari 2014
 • Genre: Young Adult
 • ISBN: 9020679724

Wat ik sterk vond aan het verhaal is dat het verhaal en de personages erg geloofwaardig zijn. In ‘Een weeffout in onze sterren’, zijn Hazel en Gus erg wijs voor hun leeftijd. De gesprekken die zij met elkaar voeren, zouden ook door volwassenen kunnen worden gedaan. Zac & Mia waren in mijn beleving nog echte tieners, met typische tienerproblemen als erbij willen horen. Toch zijn Zac & Mia anders dan andere jongen, ze zijn beide ernstig ziek.

Zac heeft leukemie en nadat hij een beenmergtransplantatie heeft ondergaan, moet hij een aantal weken in quarantaine in het ziekenhuis verblijven. Hij heeft last van slapeloze nachten en op dat soort momenten surft hij op het web naar overlevingspercentages van verschillende soorten kanker en verhalen van lotgenoten. Op een dag komt Mia op de kamer naast hem te liggen. Mia heeft botkanker heeft in haar onderbeen. In Zac’s ogen heeft zij geluk, want haar overlevingskansen zijn een stuk hoger dan die van hem. Mia vindt helemaal niet dat ze geluk heeft: haar kanker mag dan te genezen zijn, de gevolgen blijft de rest van haar leven zichtbaar. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen Zac en Mia, die wordt voortgezet nadat ze het ziekenhuis beide hebben mogen verlaten.

Ondanks het sterkte plot, konden het verhaal en de personages mij niet helemaal raken. Wellicht komt het dan in dit verhaal niet één heftige, onomkeerbare gebeurtenis plaatsvindt die het verhaal definieert. Mia bleef voor mij gedurende het verhaal een afstandelijk personage, waarin ik me moeilijk kon inleven. Het verhaal wordt afwisselend door Zac en Mia verteld, waardoor je wel de gedachten van beide personages kunt lezen. Het verhaal richt zich meer op vriendschap dan liefde, want vriendschap en iemand waarmee ze hun ervaringen kunnen delen, is wat Zac en Mia het meest nodig hebben. Hierdoor onderscheid het verhaal zich van andere Young Adult boeken.

Heb jij Zac & Mia al gelezen?

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_5550e20ecf3dc_selected-products” products=”9200000022439386,9200000023475965,9200000036513714″ name=”Zac & Mia” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Anneke 12 mei 2015 at 08:35

  Dit boek vond ik wel leuk, maar het heeft me ook niet heel erg kunnen raken.

 • Leave a Reply

  *