Inspiratie

Waarom lezen goed voor je is

Het lezen van boeken is voor mij de ultieme vorm van ontspanning. Het lezen van een goed boek zorgt ervoor dat ik de wereld om me heen even helemaal kan vergeten. Ook is het een goed tijdverdrijf tijdens een lange treinreis of in de wachtruimte bij de tandarts. Vandaag vertel ik je waarom het lezen van boeken eigenlijk heel goed is voor lichaam en geest.

  • Lezen zorgt voor ontspanning. Het lezen van een boek kan ervoor zorgen dat je de wereld om je even helemaal vergeet.
  • Lezen is goed voor je nachtrust. Eigenlijk zou je elke avond voor het slapen gaan een half uurtje moeten lezen. Hier wordt je lekker slaperig van en de kans is groot dat je voor het half uur voorbij is, je boek al hebt dichtgeslagen, omdat je je ogen niet meer kunt open houden.
  • Het lezen van boeken zorgt voor leuke gespreksstof. Het is wel eens voorgekomen dat ik in de trein een boek aan het lezen was en mijn buurvrouw me erover aansprak. Zij had enorm van het boek genoten en tijdens het treinritje van een half uur hebben we hartstikke gezellig gepraat over andere boeken die we recent hadden gelezen.
  • Door het lezen van boeken kun je je taalkennis verbeteren. Lees eens een boek in het Engels, ook al begrijp je niet alle woorden. Onbekende woorden kun je altijd opzoeken en ik weet zeker dat je de grote lijnen van een fragment best zult begrijpen.
  • Ook de kennis van het Nederlands zal verbeteren tijdens het lezen van boeken. Ik weet zeker dat je hierdoor ook minder spelfouten zult maken tijdens het schrijven van teksten.
  • Lezen verbreedt je kennis. Geschiedenisverhalen geven je een idee van het verleden, maar ook boeken met andere thema’s kunnen jou meer kennis en informatie geven. Door het lezen van PAAZ heb ik bijvoorbeeld veel meer geleerd over manisch depressiviteit en en de psychiatrische wereld.
  • Lezen traint je hersenen. Er zijn studies die hebben aangetoond dat mensen die veel lezen, minder kans hebben om later Alzheimer te ontwikkelen. Door veel te lezen zouden je hersenen actief en gezond blijven.
  • Lezen zorgt voor minder stress. Ook dit hebben verschillende studies aangetoond. Een goed boek kan je afleiden van je zorgen en problemen, waardoor de spanning is je lichaam zal verdwijnen.
  • Het lezen van boeken is een goede manier om je geheugen te trainen. Door veel te lezen, zal je kortetermijn geheugen worden versterkt.
  • Lezen is een goede manier van ontspanning. Tegenwoordig zit iedereen een groot deel van de dag achter een scherm, in de vorm van een computer, laptop, iPad of smartphone. Door het lezen van een boek krijg je geen prikkels van de digitale wereld binnen. Tijdens het lezen van een boek, zul je al je aandacht moeten richten op een boek. Na deze vorm van ontspanning, zul je veel productiever zijn. Het wordt dan ook door verschillende wetenschappers aangeraden om elke ochtend voor school/werk een half uurtje te lezen.

Waarom hou jij eigenlijk zoveel van lezen?

Liefs,

Nynke-Boudien

Afbeelding bron: FreePeople.com

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*