Inspiratie

Tour de France: boeken met een wielrenthema

Het is vandaag 4 juli en dat betekent dat de Ronde van Frankrijk van start gaat. Dit jaar is het wel heel bijzonder: de start is namelijk in Utrecht. Samen met mijn vriend ga ik ernaartoe, hij is namelijk een enorme wielerfan. Vandaag zet ik een aantal boeken met een wielrenthema op een rij.

Ventoux – Bert Wagendorp
Bart Hoffman is misdaadjournalist, fietser en bijna vijftig. De toekomst baart hem zorgen als hij wordt ingehaald door het verleden: zijn vrienden David, Joost en André keren terug in zijn leven. En met hen de zomer van 1982; de zomer van de hopeloze liefde voor de mooie Laura, de zomer van het verraad en de zomer van de dood door schuld op de Mont Ventoux. In de zomer van 2010 gaan de vrienden terug, met de racefietsen op het dak, hun sores op de trekhaak en de verloren tijd op de achterbank.

Zadelpijn en ander damesleed – Liza van Sambeek
Zeven eigenzinnige vrouwen van rond de vijftig gaan elk jaar een week fietsen in Frankrijk. Voor de meesten van hen ziet het leven er anders uit dan ze het zich hadden voorgesteld. Bij sommigen is dat te wijten aan de keuzen die ze zelf maakten, bij anderen heeft het noodlot toegeslagen. Zadelpijn en ander damesleed verhaalt op komische en onthutsende wijze over vrouwen en over de soms wrange vruchten van de feministische en seksuele revolutie, en is een boek vol herkenning voor de hedendaagse babyboomer.

Vrouw en fiets – Nynke de Jong & Marijn de Vries
Vrouwenwielrennen zit in de lift. Steeds meer vrouwen maken de overstap van de sportschool naar de weg. En lopen vervolgens het risico te verdwalen in een door mannen gedomineerde wereld. Reden voor toerfietser Nynke de Jong en profwielrenner Marijn de Vries om alles op een rijtje te zetten. De dames komen met do’s en don’ts, vertellen smeuïge anekdotes, winnen advies in bij professionals als Leontien van Moorsel en Marianne Vos en geven antwoord op de meest uiteenlopende vragen.

De wielermaffia – Tyler Hamilton & Daniel Coyle
Tyler Hamilton, een van de meest geliefde wielrenners, werd in 2004 schuldig bevonden aan het gebruik van doping. In De wielermaffia vertelt hij zijn verhaal. Hij laat zien hoe de wereld van het professionele wielrennen met de komst van het `wondermiddel epo midden jaren negentig in korte tijd drastisch veranderde.

Solo – Wilfried de Jong
Als een sperwer hangt Wilfried de Jong boven het peloton. Hij speurt en schrijft over de renners in de Tour de France, de Giro, Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en het wereldkampioenschap. Realisme en romantiek gaan hand in hand. Voor Solo maakte Wilfried de Jong (1957) een selectie uit zijn mooiste columns voor NRC van de afgelopen vijf jaar, en schreef voor deze uitgave enkele nieuwe stukken.

Wilco Kelderman bestaat niet – Thijs Zonneveld
Het voorbije wielerjaar met Thijs Zonneveld doornemen is een genot. Hij kent de renners en weet waar hij het over heeft. In Wilco Kelderman bestaat niet geeft hij daarvan meermalen blijk. ‘Wees zuinig op onze talenten’ lijkt hij te willen zeggen, als ultieme smeekbede voor een glorieuze toekomst van het Nederlandse wielrennen. Zonnevelds hart klopt ervoor. Of het nou gaat om het beschermen van de coureurs tegen de almaar grotere invloed van de organisatoren en sponsoren, of om de strijd tegen het oneerlijke fietsen à deux vitesses, Zonneveld zet zich met hart en ziel in voor zijn geliefde sport – van de kermiskoers tot de grote ronde, van klassiekerkampioen Niki Terpstra tot aanstormend talent Wilco Kelderman, die eigenlijk niet bestaat.

De verborgen motor – Martijn Veltkamp
Wanneer je in het wielrennen over ‘een verborgen motor’ spreekt, zal dat door recente schandalen al snel gedachten oproepen aan dopinggebruik. Martijn Veltkamp laat op een toegankelijke manier zien dat er een andere verborgen motor is, die nog veel meer invloed heeft op sportprestaties: de hersenen. Wanneer de benen eigenlijk niet meer willen, kan het hoofd van een wielrenner ervoor zorgen dat ze tóch doortrappen. Wat motiveert renners, en wat doet dat met hun prestaties? Waar komt de angst voor het afdalen vandaan, en hoe kom je ervanaf? Waarom bezwijken sommigen onder druk, maar anderen niet? Waarom is fietsen in je eentje mentaal zwaarder dan in een groep? Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek en interviews met wielrenners als Gert Jakobs, Henk Lubberding en Tom Veelers worden dergelijke vragen beantwoord. Thema’s als macht, motivatie, wilskracht en teamspirit komen aan bod. De onderwerpen en anekdotes in De verborgen motor zullen niet alleen voor fietsliefhebbers herkenbaar zijn, maar voor álle (actieve en passieve) sporters. Martijn Veltkamp (1980) is psycholoog. Hij promoveerde in 2009 aan de Universiteit Utrecht, en heeft zich gespecialiseerd op het gebied van motivatie en gedragsverandering. Daarnaast is hij een gepassioneerd fietser en volger van de wielersport.

De renner – Tim Krabbé
Tim Krabbé, die een kleine duizend wielerwedstrijden reed, beschrijft in De Renner de driehonderdnegende: de Ronde van de Mont Aigoual, een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk. Het boek, dat voor het eerst verscheen in 1978, werd een klassieker in de Nederlandse literatuur.

Draag nooit een gele trui – Alex van der Hulst
Wekelijks trekken ze er alleen of in groepjes op uit. De een legt zijn dikke buik op de stang van zijn lichtgewicht racefiets, de ander zoeft met geschoren benen op enorme snelheid over dijken, fietspaden en heuveltjes in de omgeving. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal wielertoeristen en ze willen allemaal de snelste zijn. In hun hoofd rijden ze gemakkelijk met de profs mee. Ze racen uit liefde voor het fietsen en in de hoop sneller te gaan dan anderen. Vooral eerbiedigen ze `de regels; weinig sporten gaan gepaard met zo veel ongeschreven geboden als het wielrennen. In Draag nooit een gele trui staan de verschillende types wielrenners beschreven en de regels waaraan zij zich houden. (Oud-)profs geven tips en vertellen over hun ervaringen met wielertoeristen.

Bidon – Peter Ouwerkerk
In de bovenkamer van Peter Ouwerkerk staan kartonnen dozen, gevuld met schriften, boeken, foto’s en relikwieën over en van de Tour de France. Zíjn Tour de France welteverstaan, die in die andere bovenkamer rondrijdt. Ouwerkerks jarenlange ervaring als sportjournalist levert de prachtigste persoonlijke verhalen over de Tour op. In Bidon staat het verhaal van Lars Boom centraal, een winnaar in een gebied waar in het verleden enkel verliezen zijn geleden: Ieper. Aan de hand van dit verhaal neemt Ouwerkerk de lezer mee naar zijn wereld van herinneringen, zijn nieuwsgierigheid, zijn verrukking, passie en fascinatie. Hij doet dat in een tempo als dat van het peloton: dan weer snel, dan weer langzaam, maar altijd met een hoog moyenne. Demarreren, counteren, vluchten; vallen, opstaan, opgeven; flikken, profiteren, profileren.

Heldenlevens – Martin Ros
Niemand in Nederland kan zo gepassioneerd verhalen over de gloriejaren van het wielrennen als Martin Ros, zelf ooit winnaar van de Ronde van Uithoorn. In zijn tijdloze sportklassieker ‘Heldenlevens’ komen de mythische renners uit zijn jonge jaren weer tot leven. Fausto Coppi natuurlijk, de ongenaakbare Italiaanse maestro met wie het zo tragisch afliep. Zijn diepgelovige rivaal Gino Bartali. Jacques Anquetil, de man van staal. De legendarische Bossche Reus Gerrit Schulte. Het verschijnsel Eddy Merckx. Jean Robic, het fenomeen uit Bretagne en vele andere grote renners uit de romantische jaren van het wielrennen.

De monumenten – Peter Cossins
Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. Vijf legendarische koersen die elk jaar opnieuw de hoogmis zijn voor de Vlaamse wielerliefhebber en het schouwtoneel vormen voor de helden van de fiets: Philippe Gilbert, Fabian Cancellara, Mark Cavendish, Tom Boonen en Peter Sagan om er maar een paar te noemen. Van de onmogelijke kasseistroken van Parijs-Roubaix tot de waanzinnig steile hellingen in de Ronde van Vlaanderen, elke race is net zo uniek als de renners die zich doorheen extreme uitputting duwen om ze te winnen en deel te worden van de epische geschiedenis. In de loop van een eeuw konden slechts drie renners alle vijf de monumenten winnen – niet toevallig drie Belgen: Rik Van Looy, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck. Een overwinning in één editie staat garant voor eeuwige roem. Elk van deze monumenten heeft een fascinerende geschiedenis, met verhalen over de mooiste en grootste personages in de sport.

Ben jij wielerfan of laat je de Tour de France rustig aan je voorbij gaan?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*