Nieuws

Boekenweek 2015

De boekenweek vindt dit jaar plaats van 7 t/m 15 maart. Het is alweer de 80e editie van de boekenweek en het thema is “Waanzin”. Het Boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Dimitri Verhulst. In De zomer hou je ook niet tegen lees je het verhaal van Pierre, een beginnend zestiger die een mentaal gehandicapte jongen van vijftien ontvoert en meeneemt naar de Provence. Daar zal hij de jongen het verhaal vertellen over de liefdesrelatie die hij met zijn moeder had, over haar intense kinderwens en de twijfel over zijn vaderrol. Uiteindelijk zal hij het ook moeten hebben over hoe de prachtige, passionele relatie kon eindigen en wanneer de jongen werd verwekt.

Ik ben niet zo heel vaak enthousiast over de Boekenweekgeschenken, Vaak vind ik de verhalen te beknopt en te weinig uitgewerkt om er echt van te kunnen genieten. Misschien logisch, omdat het een dun boekje is. Toch ben ik benieuwd of het geschenk dit jaar wel aan mijn verwachtingen zal voldoen.

Ook zal er dit jaar weer een Boekenweekessay verschijnen. Het essay van 2015 is geschreven door Pieter Steinz. Dit is de auteur van de bestseller Made in Europe. In dit boek geeft de auteur een rondleiding door het ‘dolhuis van de wereldliteratuur’. Aan de hand van onder meer de verhalen van Edgar Allan Poe, de toneelstukken van Shakespeare en de romans van Willem Frederik Hermans schrijft hij over gradaties van gekte, de grens tussen gek en normaal en de aantrekkingskracht die fictieschrijvers voelen voor psychiatrische gevallen. Ik heb Made in Europe zelf niet gelezen, maar het plot spreekt me wel aan. Het Boekenweekessay is tijdens de Boekenweek verkrijgbaar voor €2,50. Voor dit kleine prijsje, zal ik het essay niet laten liggen.

Je ontvangt het Boekenweekgeschenk bij besteding van minimaal €12,50 aan Nederlandstalige boeken. Op zondag 15 maart kun je, in bezit van het geschenk, de hele dag gratis reizen met de trein. Ik maak hier eigenlijk elk jaar gebruik van, net als duizenden anderen. Het is niet voor niets een van de drukste reisdagen met de trein.

boekenweek

Nu natuurlijk de hamvraag: welk boek zal ik dit jaar aanschaffen om het Boekenweekgeschenk te kunnen ontvangen? Ik heb nog geen definitieve keuze gemaakt, maar ik wel een aantal titels van boeken die al een hele tijd op mijn verlanglijstje staan:

JoJo Moyes – Vier plus één
Lisette Jonkman – Schrijven kreng!
Lisette Jonkman – Verslingerd
Leonie Ter Veld – Gewoon wat een studentje ’s avonds eet
Guillaume Musso – Central Park
Dani Atkins – Versplinterd
Pamela Redmond Satran – Younger
Zoe Sugg – Girl Online

Hou jij ook zo van de Boekenweek? Welk boek ga jij aanschaffen?

Bron afbeelding: Boekenweek.nl

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Eveline 5 maart 2015 at 15:53

    Ik heb enorm veel boeken die ik wil kopen. Zaterdagochtend sta ik met openingstijd waarschijnlijk al te trappelen voor de deur van de boekwinkel!
    Ik ga dit jaar voor het eerst het geschenk lezen, de vorige edities liggen allemaal ergens achterin mijn kast…

  • Leave a Reply

    *