Recensies

Review: Ik besta niet – Cristin Terrill

Het leven lacht de zestienjarige Marina toe: ze is populair, heeft veel vrienden en haar beste vriend is haar buurjongen James, een wonderkind.

Em heeft niets. Zij zit vast in een gevangenis met een keihard regime.

Marina en Em hebben een belangrijk ding gemeen: ze zijn een en dezelfde persoon. Em leeft vier jaar in de toekomst, en als ze niets doet dan zal Marina een gruwelijk leven tegemoet gaan. Er is maar één manier om dat te voorkomen: ze moet terug in de tijd om haar beste vriend James – op wie ze stiekem verliefd is – te vermoorden.

  • Auteur: Cristin Terrill
  • Taal: Nederlands
  • Uitgeverij: Sijthoff
  • September 2013
  • Genre: Young Adult
  • ISBN: 9021807602

Ik besta niet van Cristin Terrill was een impulsaankoop bij het Boekenfestijn in Rotterdam van dit jaar. het plot sprak me aan en ik hou heel erg van verhalen waar tijdreizen in voor komt. Het verhaal is geschreven vanuit de twintigjarige Em en vanuit de zestienjarige Marina, in een ik-perspectief. Bij elk hoofdstuk wordt aangegeven vanuit welk perspectief, Marina of Em, het verhaal wordt beschreven. Dit geeft het boek een verrassend en uniek aspect. Ook in dit boek speelt tijdreizen een belangrijke rol en daardoor leek het verhaal me ietwat denken aan Duizend stukjes van jou van Claudia Gray, een YA die ik pasgeleden las.

Gaandeweg kom je erachter wat er met James is gebeurd en hoe tijdreizen mogelijk is. Ook wordt het langzamerhand duidelijk wat er is gebeurd met de vriendschap tussen Marina, Finn en James. In de vier jaar die zijn verstreken heeft vooral Marina een enorme persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt. De jaren in de gevangenis hebben haar sterk en volwassen gemaakt, terwijl ze op de middelbare school een egoïstisch, populair en verwaand meisje was. De strijd tegen James heeft haar een echte overlever gemaakt.

Ondanks dat het plot van het boek me grotendeels erg aansprak, miste ik een beetje de spanning die andere soortgelijke boeken in dit dystopische thema wel hebben. Aangezien het plot eigenlijk al grotendeels is verklapt op de achterflaptekst, miste ik een verrassingsaspect of een spannende ontknoping. Als lezer weet je eigenlijk al gelijk dat Marina terug in de tijd gaat om James te vermoorden, haar buurjongen waar ze eigenlijk smoorverliefd op is. Daarom zou ik dit boek eerder aan een wat jongere doelgroep aanbevelen, ook omdat de liefdesperikelen van Marina een groot deel van het verhaal innemen. Geen slecht verhaal, maar er had wat mij betreft een stuk meer uit kunnen worden gehaald.

Heb jij Ik besta niet al gelezen?

Liefs,

Nynke-Boudien

[bol_product_links block_id=”bol_575d1afb34ab0_selected-products” products=”9200000011135763,9200000018523677″ name=”Ik besta niet” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*