Recensies

Review: Vlucht naar Curaçao – Debby van der Bergh

Debby van den Bergh is schrijfster, dichter en auteur. Ze heeft al verschillende dichtbundels uitgebracht en de volledige opbrengst van haar kindergedichtenbundel ‘Gediggies’ is Stichting Kika is gegaan. Haar eerste boek voor volwassenen is de gedeeltelijk autobiografische roman Vlucht naar Curaçao. De roman is ontstaan uit eerder geschreven verhalen en dagboekfragmenten maar kreeg in de loop van de jaren steeds meer de vorm die Debby voor ogen had. Het verhaal ontroert, het is humoristisch, soms rauw en bij vlagen persoonlijk, maar in elk geval voor velen herkenbaar in de emotionele worsteling van een scheiding en het richting geven aan een nieuw ingeslagen levensweg.Vlucht naar Curaçao is deze maand uitgekomen en vandaag vertel ik je wat ik van deze roman vond.

De deels autobiografische roman Vlucht naar Curaçao vertelt het ontroerende en meeslepende verhaal over een vrouw die op verschillende vlakken afscheid neemt, de emotionele worsteling die daarop volgt en het richting geven aan een nieuwe levensweg. Dicht onder de oppervlakte ligt de hunkering naar liefde, geborgenheid en aandacht. In de beschrijving daarvan schuwt de schrijfster de zelfspot niet; integendeel, ze neemt zichzelf regelmatig genadeloos op de hak en dat levert buitengewoon hilarische scènes op. De hoofdstukken laten zich lezen als aparte verhalen en zijn in een vlotte stijl geschreven. De teksten zijn rauw, humoristisch, persoonlijk en in een enkel geval tot tranen roerend. Dat laatste overigens zonder in gezwijmel of melodrama te vervallen. Wat dat betreft is deze roman als de schrijfster zelf: direct, oprecht, ongekunsteld, vrolijk en bovenal puur en eerlijk.

Vlucht naar Curacao bevat korte hoofdstukken, met gebeurtenissen uit het leven van de auteur. Het boek leest eigenlijk als een soort dagboek. Logisch ook, want in het boek wordt veel naar de dagboeken van Debby gerefereerd. Het boek bevat veel droge humor, maar vertelt ook de hunkering naar liefde en acceptatie en het verdriet dat Debby heeft gehad na haar scheiding. Keer op keer moest ik hardop lachen om de grappige situaties waar Debby zich in bevond. Ondanks de zelfspot, voert eenzaamheid de boventoon van het verhaal. De hoofdpersoon heeft lieve vrienden om zich heen, maar met haar ouders heeft ze een slechte band en ze mist haar zoontje enorm nu ze samen met haar ex-man co-ouderschap doet.

Ik heb enorm genoten van Vlucht naar Curaçao, ik hou namelijk heel erg van dagboek-achtige non-fictie boeken. Het enige puntje van kritiek dat ik zou kunnen bedenken, is dat ik heel af en toe een beetje in de war was wat betreft sommige gebeurtenissen zich plaatsvonden. Soms was het mij niet helemaal duidelijk of er een situatie uit het verleden of het heden plaatsvond. De dagboekfragmenten spelen zich namelijk op verschillende tijdstippen plaats, er wordt bijvoorbeeld gesproken over een oude liefde op Curaçao en een nieuwe liefde in haar huidige leven. Op beide momenten van Debby smoorverliefd, dus soms kon ik een gebeurtenis niet helemaal in een tijdsperiode plaatsen.

Erg leuk en bijzonder is dat het boek een aantal prachtige gedichten bevat en aan het eind van het boek staat een afbeelding met een QR-code, waarmee een Spotify afspeellijst kan worden met alle nummers waarnaar wordt gerefereerd in het verhaal.

De lezer wordt in dit boek als het ware door Debby meegenomen op haar ontdekkingsreis naar geluk. Benieuwd of ze het geluk heeft gevonden? Daar zul je Vlucht naar Curaçao toch echt zelf voor moeten lezen. Graag wil ik LetterRijn bedanken voor het opsturen van een recensie-exemplaar.

Ben jij benieuwd geworden naar Vlucht naar Curaçao?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*