Recensies

The Midnight Library – Matt Haig

Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Middernachtbibiliotheek is een betoverende en hartverwarmende roman die toont dat er altijd nog andere mogelijkheden zijn als je het somber inziet. Een ode aan het leven, ook als dat gebreken vertoont.

Wat een prachtig en herkenbaar verhaal, dat ook een zwaar thema als zelfmoord niet schuwt. Ik kon me heel erg vinden in de gedachtegang van Nora, het gevoel dat je continue op zoek bent naar een ‘perfect en gelukkig’ leven, maar dit bestaat natuurlijk niet. In het verhaal maakt Nora kennis met tal van haar eigen levens. Levens waarin ze alleen was, ook wanneer ze veel mensen om zich heen had. Levens waarin ze alles lijkt te hebben bereikt wat je je maar kunt wensen, maar waar ze zich tegelijkertijd leeg en ongelukkig voelt. De boodschap van het verhaal is eigenlijk dat je elke dag continue de keuze hebt om een beslissing te nemen die de richting van je leven weer compleet verandert. Neem je leven in eigen hand en streef niet naar perfectie. 

Ik las nooit eerder een boek van Matt Haig, maar ben dat zeker wel van plan. Na wat research te hebben gedaan naar de auteur, kwam ik erachter dat al zijn boeken een filosofische achtergrond hebben. Hier moet je van houden. Ik vind dit zelf erg boeiend en ik denk dat ik wanneer ik opnieuw een studiekeuze zou kunnen doen, dat ik dan ook voor filosofie had gekozen.

Het eind van het verhaal is niet erg verrassend en zelfs – voor mij – vrij voorspelbaar. Maar ik dit verhaal gaat het voornamelijk om Nora’s reis naar het eind en de antwoorden die zij zoekt. Ik heb The Midnight Library als ebook in het Engels gelezen. De Nederlandse paperback vertaling komt uit op 15 april. 

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*