Overig

Luisterboeken

Sinds ik klein ben, hou ik al van het lezen van boeken. Echte, dikke boeken die je vast kunt houden. Af en toe lees ik een boek op mijn iPad, omdat dat handig is voor onderweg. Lekker makkelijk en ik hoef geen zwaar boek mee te sjouwen. Toch gaat mijn voorkeur naar echte boeken. Tot voorheen had ik geen ervaring met luisterboeken. Waarom zou je naar een boek luisteren als je het ook gewoon kunt lezen? Sinds een paar maanden heb ik een grote liefde voor wandelen ontwikkeld. Ik doe dan eigenlijk niet zoveel, behalve genieten van de buitenlucht en nadenken over de dingen die mij bezighouden. Ik bedacht me opeens dat ik wel eens een luisterboek op mijn iPod kon zetten en hiernaar kon luisteren tijdens het wandelen.

Zo gezegd, zo gedaan. Vorige week heb ik twee keer een flinke wandeling gemaakt van 8 a 9 kilometer en beide keren heb ik de hele tijd naar een boek geluisterd. En wat is dat eigenlijk tof! Het is zeker iets dat ik vaker ga doen om de volgende reden: ik kan mijn twee hobby’s, wandelen en lezen, eenvoudig met elkaar combineren. Het boek waar ik naar luister is The Scorch Trials van James Dashner, het tweede deel van The Maze Runner-trilogie.

Wat ik ook een voordeel van een luisterboek vind is dat ik me minder hoef te concentreren. Ik vind het relaxter om naar een boek te luisteren, dan te lezen. Ik moet mijn aandacht er dan toch beter bijhouden. Waar ik wel aan moest wennen, is de stem van de de persoon die het verhaal voorleest. The Scorch Trials wordt voorgelezen door Mark Deakins. Deze persoon gebruikt verschillende stemmen voor de verschillende personages en dat zorgt ervoor dat er wat dynamiek in het verhaal verschijnt. Ik ben zeker enthousiast over luisterboeken en ik zal er vaker naar luisteren tijdens het wandelen of misschien zelfs onderweg, wanneer ik mijn iPad niet bij me heb.

Bij Bol.com kun je ontzettend veel luisterboeken boeken. Wat is erg leuk vind, is dat er een aantal luisterboeken zijn waarbij de auteur van het boek ook voorleest. Dat is het geval bij Toen Ik Je Zag van Isa Hoes en Het Gerecht van Inge Ipenburg. Leuke toevoeging! De prijzen van luisterboeken zijn ongeveer gelijk als normale boeken.

Heb jij ook ervaring met luisterboeken? Waarom heeft het wel of niet je voorkeur? Ik ben benieuwd, laat het me weten in de reacties!

Liefs,

Nynke-Boudien

Bron afbeelding: edudamic.com

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Lieke 26 februari 2015 at 10:05

  Ik heb eigenlijk helemaal niks met luisterboeken. Op de één of andere manier kan ik me daarop niet concentreren. Ik wou dat ik het wel kon, want dan zou ik op de fiets en in de auto ook gewoon kunnen ‘lezen’ 😀

  • Reply Nynke-Boudien 1 maart 2015 at 14:34

   Voor mij was het ook wennen, maar vooral onderweg vind ik het heel fijn. In de auto zitten is eigenlijk verloren tijd, zeker als je zelf niet hoeft te rijden. Ik vind het echt heerlijk nu!

 • Reply Eveline 26 februari 2015 at 14:03

  Ik heb nog nooit een luisterboek ‘gelezen’. Ik heb het wel altijd eens willen proberen, maar het lijkt me zo… raar!

  • Reply Nynke-Boudien 1 maart 2015 at 14:33

   Ik vond het ook heel erg wennen, maar uiteindelijk vind ik het wel prettig! Niet om thuis te doen, maar wel voor onderweg 🙂

 • Reply Loranne 1 maart 2015 at 09:01

  Ik heb in de vakantie een luisterboek geluisterd, dat vond ik best oké maar ik lees toch liever zelf, dat gaat ook een stuk sneller. En tijdens het wandelen luisteren is zo slim! Waarom ben ik hier nooit opgekomen? :’) Ik ga het eens proberen tijdens het hardlopen.

  • Reply Nynke-Boudien 1 maart 2015 at 14:32

   Tijdens het hardlopen naar een boek luisteren heb ik nog nooit geprobeerd, dat is wellicht ook een goede! Al hoewel ik merk dat ik wel op het tempo van muziek ren, dus wellicht dat mijn pace enorm achteruit gaat tijdens het luisteren naar een boek en dat is natuurlijk niet de bedoeling 😉

 • Reply Jan Ukkebuk 29 april 2016 at 20:15

  Ha,…niets is zó heerlijk als in bed liggen, liefst donker, oordopjes in en dan luisteren naar bijvoorbeeld “Het Bureau”van JJ Voskuil. Mijn sociale netwerk is beperkt (2 personen) maar die hebben het benoemd als dat dit mijn “bijbel” is. Maar ook Henk van Ulsen, met de “Alleenheerser” of Da Vinci code enz enz.

  Het komt zo direct binnen. Je zit er bijna zelf “IN”. Of wat te denken aan Harry Potter (alleen de eerste 3 delen daarna wordt het veel te bizar en heftig) Als je daarna de film ziet (ook Da Vinci code) is dat een afknapper. Hele stuken slaan ze over en personages zijn anders dan je zelf in je voorstelling had aangenomen.

  Voorwaarde is wel dat de stem van de verteller goed is. Bijvoorbeeld “Terloops” van JJ Voskuil en dat hij zélf insprak is niet om aan te horen. Een ander nadeel is dat onsymphathieke figuren (zoals Bart Asjes in het Bureau) zo in je hoofd zitten dat commerciele bank of energiebedrijf reclames waarin zijn stem figureert meteen BESMET zijn (negatief dus).

  Maar een goed verhaal (liefst op waarheid gebaseerd) luisterend op deze manier in donker in bed met oordopjes…ge-wel-dig. Mijn redding bovendien wanneer je bij “lezen” in een boek steeds weer na 10 minuten hevige nekkrampen krijgt.

 • Leave a Reply

  *