Recensies

Review: Overnight Millionaire – Elle van Rijn

Non-fictie is een genre waar ik waarschijnlijk de minste boeken van lees. Niet omdat ik het geen leuk genre vind, maar ik kies toch liever voor romans of YA. Overnight Millionaire van Elle van Rijn is een boek waar ik al erg lang benieuwd naar ben. Een waargebeurd verhaal over een verslaafde dakloze die opeens miljonair blijkt te zijn? Dat klinkt interessant toch?

Jerry groeit op bij zijn moeder tot zij plotseling ernstig ziek wordt en hij bij zijn vader moet gaan wonen. Hij wordt er gekleineerd en mishandeld. Een lange en troosteloze weg langs stiefmoeders, opvanghuizen, pleeggezinnen en internaten volgt. Hij komt in het criminele circuit terecht en zijn leven wordt een vicieuze cirkel van misdaad en geweld waar hij niet meer uit lijkt te kunnen komen. Tot hij hoort dat zijn vader niet zijn echte vader is en ontdekt dat zijn biologische vader mogelijk Alfred Winkler is, een zakenman die miljoenen heeft nagelaten. Jerry zet alles op alles om via DNA-onderzoek te laten vaststellen dat hij Winklers zoon is. Krijgt hij de kans zich te ontworstelen aan zijn lot?

  • Auteur: Elle van Rijn
  • Taal: Nederlands
  • 292 pagina’s
  • Singel Uitgeverijen
  • Mei 2014
  • Genre: non-fictie
  • ISBN: 9021455080

Het verhaal is grotendeels op de waarheid gebaseerd en ik denk dat als je je best doet op Google, dat de namen dan gemakkelijk zijn te achterhalen. Voor mij was het heel gemakkelijk om me te verplaatsen in Jerry. Eigenlijk is het een hele lieve jongen, die het foute pad kiest, omdat hij niet genoeg liefde krijgt van zijn omgeving. Hij wordt neergezet als een opstandig kind dat niet goed luistert. Uiteindelijk wordt hij uit huis geplaatst en wordt dan verhuist van internaat naar internaat. Ik vind dit heel bijzonder, want zo’n jongen als Jerry heeft juist stabiliteit nodig. Wat de auteur ook duidelijk naar voren wil brengen met dit boek, is dat je een zwerver of een junk nooit zomaar mag beoordelen. Vaak zit er een heel verhaal achter en heeft zo iemand niet met opzet dit pad gekozen.

Het einde van het boek kwam wat mij betreft iets te snel, de jeugd van Jerry kwam heel uitgebreid en gedetailleerd aan bod en opeens: BAM, Jerry blijkt miljonair te zijn. Het klinkt natuurlijk allemaal wel wat ongeloofwaardig, opeens vraagt hij aan zijn stiefmoeder: ben ik eigenlijk van papa? Terwijl in het verhaal niet eerder naar voren is gekomen dat hij daar wel eens aan heeft getwijfeld. Wat ik interessant had gevonden was dat de fraudezaak en het nalatenschap wat verder waren uitgelicht. Wellicht dat dit voer is voor een vervolg? Ik zou het ook interessant vinden om erachter te komen wat een gevulde bankrekening en roem voor Jerry hebben betekend. Kan hij de drugs en alcohol weerstaan? Kan hij nu wel goed met geld omgaan? Wat wel naar voren kwam aan het eind, is dat Jerry zich nu inzet voor dakloze jongeren. Dat vind ik een goede keuze, want hij weet natuurlijk precies wat er in de koppies van zulke jongeren omgaat. Het lijkt erop dat hij uiteindelijk zijn plek in de wereld heeft gevonden.

Heb jij Overnight Millionaire al gelezen?

Liefs,

Nynke-Boudien

Volg mij op BlogLovin
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

*